Om oss

På Magasinet är ALLA välkomna.

Kulturhuset magasinet är ett kulturhus där vem som helst kan bli medlem och använda våra lokaler till kulturaktivitet.


Magasinet är ett fristående och deltagardrivet kulturhus i centrala Nyköping. Kulturföreningen Bergatrollen hyr huset av Nyköpings Kommun sedan sommaren 2010. Bergatrollen är ansvariga för driften, men det är framför allt andra föreningar, grupper och privatpersoner som gör verksamheten. Sedan starten har det hållits hundratals konserter, lika många workshops, kurser och föreläsningar, ett antal teaterföreställningar, nio festivaler och ett otal andra evenemang!


Huset har en area på drygt 1 000 kvm, uppdelat på tre våningar. Här finns en scen, ett bibliotek, mötesrum/slöjdrum, en cykelverkstad, en pysselhörna, ett pingisbord och en gratisbutik ,så kallad freeshop, med framför allt mängder av gratis kläder.


Ingen får betalt för att jobba på Magasinet, utan vi hjälps åt att ta hand om och skapa huset tillsammans efter bästa förmåga. Huset blir vad DU gör det till!

Kulturföreningen Bergatrollen är en oberoende ideell förening. Föreningens syfte är att driva Magasinet och fungera som ”paraply” för andra aktörer, exempelvis föreningar och privatpersoner, som vill hyra in sig eller arrangera evenemang i huset. 

Vi vill att Magasinet ska vara en allmänning, ett gemensamt vardagsrum i staden. Vårt mål att du ska känna dig välkommen oavsett ålder, ursprung, könsidentitet, sexualitet eller funktion.

Allt fler platser i våra städer kräver att du ska köpa någonting för att få tillträde dit. Allt fler platser blir privata eller kommersiella på olika sätt. I ett sånt samhälle anser vi att det behövs fler frirum, fler allmänningar! Därför tycker vi att Magasinet behövs. Vad tycker du?